Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Dick Lukkien versus zijn oud leerling Bas Sibum

grorod

Vrijdagavond in de Groningse Euroborg de promotiekraker tussen FC Groningen en Roda JC. De Groningers moeten dus winnen terwijl de Limburgers aan een gelijkspel genoeg hebben. Het wordt ook een clash tussen twee trainers die het vorig jaar nog samenwerkten bij FC Emmen en morgen staan ze dus tegenover elkaar. Dick Lukkien was zeven jaar hoofdtrainer van FC Emmen  en de laatste paar jaren was Bas Sibum zijn assistent. Misschien zijn het zelfs wel vrienden geworden alleen morgenavond zijn ze vijanden van elkaar.

De vorige week vrijdag rond de klok van 21.50 wist Bas Sibum nog niet zeker of Roda JC nu wel of niet gepromoveerd was. Fans van de club vierden al feest want FC Groningen stond nog achter met 1-0 bij Telstar en bij die stand was zijn club zeker van de eredivisie. In minuut 95 maakte FC Groningen via Thom van Bergen nog de gelijkmaker en was promotie dus niet rond. Sibum probeerde iedereen tot kalmte te manen totdat de speaker omriep dat Telstar op 2-1 was gekomen en toen was het dus helemaal groot feest in het Parkstad Limburg Stadion. Het leek wel of Sibum een voorgevoel had want even later riep de stadionspeaker dus om dat hij een fout had gemaakt en dat het in Velsen-Zuid in 1-1 was geëindigd. Dat betekende dus dat Roda JV nog niet gepromoveerd was en dat die beslissing vrijdag a.s. pas valt.

Trainer Dick Lukkien was helemaal de rust zelve in de eerste 94 minuten van de wedstrijd die zijn ploeg speelde tegen Telstar. Ook toen Thom van Bergen toch de gelijkmaker binnenkopte en zijn ploeg bleef steken op 101 was de trainer de rust zelve. Van binnen zal het best gekookt hebben bij hem maar naar buiten toe was hij de rust zelve en dat zijn ploeg aanstaande vrijdag met Roda JC uit gaan vechten wie volgend jaar in de eredivisie mag spelen. De meester en de leerling tegen elkaar? Of mag je dat niet zeggen?  

Net of het zo moeten zijn dat Lukkien en Sibum  elkaar vrijdagavond treffen in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Ook de assistent van de Groningen trainer Casper Goedkoop werkte bij FC Emmen samen met Bas Sibum. Zouden de heren bij aanvang van dit seizoen deze apotheose verwacht hadden? Vast niet.

Vooral niet na de dramatische seizoenstart van FC Groningen want die ploeg stond op een gegeven moment zelfs op plaats 14 in de KKD.

De start van Rode JC was een stuk beter want verrassend genoeg pakte die ploeg de eerste periode, en dat met vele nieuwe gezichten in de selectie. Sibum kreeg in samenwerking met algemeen directeur Jordens Peters en nieuwbakken manager voetbalzaken Robbie Servais, de spreekwoordelijke trein heel snel op de rails. Daarna bleef de Limburgse club bovenin meedraaien ondanks dat velen hadden verwacht dat men terug zou vallen. Roda JC verloor van alle KKD ploegen het minste van allemaal, vier keer werd er maar een nederlaag geleden. FC Groningen leed zeven nederlagen dit seizoen. Beide ploegen wonnen 21 wedstrijden dit seizoen en Roda JC speelde 12x gelijk en FC Groningen 9x. Het verschil op de ranglijst is nu dus drie punten, in Roda voordeel.

FC Groningen was voor aanvang van het seizoen torenhoog favoriet voor de titel en promotie in de KKD want de club had ook meer spelersbudget dan vele andere ploegen, Dat dacht men maar dat viel toch tegen. Dat wekt uiteraard verwachtingen, vooral van de eigen achterban. Toch verliep het voor de winterstop allemaal stroefjes in Groningen maar Dick Lukkien bleef na de buitenwereld rustig en bleef vertrouwen houden dat ze het om konden draaien. Na de winter paste hij enkele wijzigingen in het team aan en bracht veel “jonkies” en dat werkte prima. Wat in de winterstop niet veel hadden gedacht dat het zo ging draaien bij FC Groningen dat men de weg omhoog gestaag vond en morgen dus voor promotie mag spelen. Deels is hierdoor aan de verwachtingen voldaan, maar het kampioenschap zal niet meer behaald kunnen gaan worden. Voor Roda geldt dat overigens wél. Verliest Willem II, dat al gepromoveerd is, thuis van Telstar en wint Roda JC in Groningen dan is de ploeg van Bas Sibum ook nog kampioen van de KKD.

Vrijdagavond zal het in de Euroborg gaan gebeuren: wie promoveert er direct naar de Eredivisie? Aan de zijlijn zullen Dick Lukkien en Bas Sibum tijdens de onderlinge strijd nauwelijks twintig meter van elkaar verwijderd staan. Heel goede bekenden van elkaar, maar vrijdag telt dat allemaal niet meer.