Hoewel FC Groningen tegen AZ de eerste thuisoverwinning van het seizoen boekte (2-0), is er een dag na de feestvreugde de pijn van de harde cijfers. Met 5.988 no-shows was het aantal supporters en sponsorrelaties dat een geldig toegangsticket had voor Euroborg, maar hiervan zondagavond geen gebruik maakte, twee keer zo hoog dan normaal. Hierdoor miste de ploeg op het veld niet alleen een belangrijk deel van de steun van de achterban, supporters lieten de club in de voorbije dagen via vele mailtjes en telefoontjes weten dat ze van het aanvangstijdstip baalden. En dat doet FC Groningen pijn.
Daarnaast spreken de cijfers rondom de thuiswedstrijd tegen AZ voor zich. Het aantal verkochte losse tickets lag de helft lager dan bij de laatste thuiswedstrijd tegen FC Twente, namelijk 2.671 tegen 5.412. Een inkomstenderving van circa 49.000 euro. In vergelijking met het thuisduel met FC Twente lag de horeca-omzet zo’n 29.000 euro lager. De Trots van het Noorden heeft zich vanaf het begin verzet tegen voetballen op zondagavond 20.00 uur, omdat door dit publieksonvriendelijke tijdstip supportersgroepen worden uitgesloten. De harde cijfers staven de weerstand van de club.
Conformeren
Algemeen directeur Wouter Gudde wil benadrukken dat FC Groningen zich uiteraard conformeert aan de uitkomsten van de veranderagenda, die erin voorziet om Europees spelende clubs zo veel mogelijk rust te geven tussen de wedstrijden. “Europese prestaties zijn in het belang van het totale Nederlandse voetbal en dus ook van FC Groningen. Waartegen wij geageerd hebben, is het voorstel dat alle clubs één keer op zondagavond 20.00 uur thuis spelen. Dus los van de vraag of dit met het oog op Europese wedstrijden noodzakelijk is. Wij zien het belang van live televisieregistraties, maar dit mag in onze ogen nooit ten koste gaan van het stadionbezoek van supporters en sponsors.”
Argumenten
De argumenten tegen een aftrap op zondagavond 20.00 uur waren voor FC Groningen legio: de club vindt dat jeugd hiermee wordt uitgesloten van stadionbezoek, evenals mensen uit diverse sectoren die de volgende dag weer vroeg aan een nieuwe werkweek moeten beginnen. Ook voor supporters die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kan een zondagavondwedstrijd een onnodige drempel zijn om het stadion te bezoeken. Daarnaast is uit een enquête van het supporterscollectief Nederland gebleken dat het overgrote merendeel van de supporters tegen zondagavond 20.00 uur is.
Punt gemaakt
Volgens Gudde liegen de feiten niet. “In totaal is onze financiële schade minimaal 75.000 euro, maar wat veel belangrijker is: wij verkopen een product, in dit geval een seizoenkaart, waarvan de supporter geen gebruik kan maken. De cijfers bevestigen ons gevoel dat voetballen op zondagavond 20.00 uur een heel slecht idee is. Wij vinden deze ontwikkeling zorgwekkend en willen graag discussie voeren gebaseerd op de feiten. Hopelijk gaan ook de andere clubs de cijfers in kaart brengen en komen we tot voortschrijdende inzichten. Wij hebben ons punt duidelijk gemaakt en met cijfers onderbouwd. Iedereen mag zijn of haar eigen conclusies trekken. We gaan het vanaf nu binnen de ECV verder bespreken en zetten er in de publiciteit een streep onder.”
Bron: www.fcgroningen.nl