FC Groningen blijft ongeslagen na 1-1 in Almere + interviews RTV Noord

Almere - Groningen

Vanmiddag om half 5 trapten Almere City en FC Groningen af voor hun onderlinge wedstrijd en voor hun eerste officiële ontmoeting ooit. Een weerzien met zijn oude ploeg voor  de trainer van de thuisploeg Hedwiges Maduro want hij speelde voor FC Groningen. Aan de andere kant is oud Groningen speler Damil Dankerlui die gisteren overkwam naar Almere City en oud FC Groningen jeugdspeler Guus Beaumont. FC Groningen dat vrijdag Stije Resink van Almere City binnen haalde en logischerwijs zat hij nog op de tribune. De Groningers die prima aan het seizoen zijn begonnen en nog niet hebben verloren en Almere City heeft nog geen punt gehaald.

FC Groningen begint goed in de eerste muten en in de tweede minuut een voorzet vanaf de linkerkant van Finn Stam die net niet door een medespeler voor de goal aangeraakt kan worden. Daarna neemt de thuisploeg het heft in handen en zet volle bak druk zoals Dick Lukkien verwacht had. Een paar minuten later is het Finn Stam die net redding kan brengen op een schot van de geheel vrijstaande Baptiste Guillaime en even later schrikt doelman Etienne Vaessen als een voorzet van Thomas Robinet vreemd stuitert en via de knieën van de goalie verdwijnt de bal van de goal. In de 8e minuut kan een voorzet van de linkerkant niet door de Groningse defensie weg worden gewerkt en de bal blijft voor de voeten liggen van Thomas Robinet en die legt terug op Baptiste Guillaume en die haalt uit en de bal vliegt in de korte hoek binnen, 1-0.

Almere City blijft in het eerste kwartier de veel betere ploeg en FC Groningen komt er niet of nauwelijks uit en in de 14e minuut de volgende kans als Kornelius Hansen helemaal vrij staat in de zestien en tot twee keer toe kan schieten maar eerst red Finn Stam en op het tweede schot Etienne Vaessen.

Na een minuut of twintig neemt FC Groningen het heft in handen maar gevaarlijk kan de ploeg moeilijk worden, op een paar speldenprikjes na. De thuisploeg plooit ook met man en macht terug als de Groningers ten aanval trekken maar tot echte kansen komt de ploeg van Dick Lukkien niet. In de 44e minuut een mogelijkheid voor de thuisploeg als na een snelle uitval Vassilis Zagaritis uit een moeilijke hoek toch kan schieten maar Etienne Vaessen kan redding brengen. Zo blijft het bij rust 1-0 en zal Dick Lukkien en zijn mannen iets moeten bedenken om tot resultaat te komen hier vanmiddag/vanavond.

In de 50ste minuut de eerste echte kans voor FC Groningen in de wedstrijd als Leandro Bacuna ingespeeld wordt door Marco Rente en de bal direct voorgeeft en Roman Postema kopt de bal dan op de paal. Een tatische wissel van Dick Lukkien in de tweede helft om Leandro Bacuna hoger te laten spelen aan die rechterkant en dat leverde meer gevaar op. Een paar minuten later een kans aan de andere kant als vanuit een corner Baptiste Guillaume de bal net naast de paal tikt. In de 57ste minuut claimt Thom van Bergen een strafschop als hij met een slimme actie wegdraait van zijn tegenstander en vastgehouden wordt in de zestien meter maar de VAR grijpt niet in dus het was blijkbaar niet erg genoeg.

Wat FC Groningen ook probeert het zit gewoon vast en kan maar niet tot kansen komen door het zeer compacte spel van de thuisploeg. In de 67ste minuut komt FC Groningen dan langszij als Marvin Peersman de bal voorgeeft en Leandro Bacuna is door de defensie geslopen en geheel vrijstaand de bal binnen kan koppen, 1-1.

FC Groningen speelt veel door het centrum war het erg druk is en zo blijft Almere dan makkelijk overeind en af en toe komen die er toch dreigend uit maar echte kansen is voor beide ploegen moeilijk te creëren. FC Groningen is wel de ploeg die het echt probeert maar komt heel moeilijk door de hechte defensie van de thuisploeg. De thuisploeg die er alleen nog via een snelle counter uit probeert te komen. In de vierde minuut van de vijf extra minuten probeert invaller Thijs Oosting het nog met een schot maar Nordin Bakker kan het schot pakken.  Daar blijft het dan bij en pakt Almere City het eerste punt van dit nieuwe seizoen en FC Groningen blijft ongeslagen.

Almere City: Nordin Bakker, Hamdi Akujobi, Joey Jacobs, Ricardo Visus, Vassilis Zagaritis (Guus Beaumont), Alex Balboa (Logan Delaurier-Chaubet), Jochem Ritmeester van de Kamp, Kornelius Hansen, Thomas Robinet (Junior Kadile), Faiz Mattoir (Damil Dankerlui), Baptiste Guillaume (Ruben Providence)

FC Groningen: Etienne Vaessen, Leandro Bacuna, Marco Rente, Marvin Peersman, Finn Stam (Wouter Prins), Jorg Schreuders, Tika de Jonge, Johan Hove, Luciano Valente, Thom van Bergen (Thijs Oosting), Romano Postema (Brynjólfur Willumsson)

Scheidsrechter: Martijn Vos

Gele kaart(en) Almere City: Hamdi Akujobi

Gele kaart(en) FC Groningen: Finn Stam, Marvin Peersman

Interviews van Stefan Bleeker van RTV Noord.