FC Groningen schrijft op hun website de jaarcijfers van het seizoen 2023/2024 en dat nemen wij hierbij over.
Door de loyaliteit van supporters en sponsors én de behaalde sportieve resultaten, heeft FC Groningen de financiële schade van de degradatie in 2023 weten te beperken. De Trots van het Noorden sloot het boekjaar 2023/2024 uiteindelijk af met een verlies van circa 3 miljoen euro, waarbij bij de start van het seizoen een verlies van ruim 5 miljoen euro werd verwacht.
Het bedrijfsresultaat van FC Groningen bedroeg 5,3 miljoen euro negatief. Dit tekort werd voor 1,3 miljoen euro gedekt door het behaalde positieve transferresultaat. Rekening houdende met de belastingeffecten (1 miljoen euro) resteerde een verlies van 3 miljoen euro hetgeen wordt onttrokken aan het eigen vermogen van de club, dat per 30 juni 2024 8,8 miljoen euro bedraagt.
Op financieel gebied werden de gevolgen van de degradatie van het eerste elftal van FC Groningen in het seizoen 2022/2023 pijnlijk en duidelijk zichtbaar. Zo daalden de opbrengsten uit mediarechten fors en drukten de kosten van de herstructurering van de eerste selectie zwaar op de begroting. FC Groningen wist afgelopen seizoen uiteindelijk op eigen kracht de financiële schade te beperken; belangrijk hierbij waren de goede sportieve prestaties in de Keuken Kampioen Divisie en het TOTO KNVB-bekertoernooi én de massale steun en loyaliteit van de supporters en sponsors. Hierdoor waren de opbrengsten uit ticketing, sponsoring, merchandise en horeca-activiteiten aanzienlijk hoger dan voorzien en heeft dat voor een belangrijk deel bijgedragen aan het beperken van de financiële pijn die FC Groningen na de degradatie heeft moeten lijden.
Hard getroffen
De club werd het hardst getroffen door de met circa 3 miljoen euro dalende opbrengsten uit mediarechten. Daarnaast bleven de (vaste) huisvestingskosten (inclusief afschrijvingen) zwaar op de begroting drukken. Iets meer dan een kwart (26%) van de omzet werd besteed aan het in standhouden van toereikende huisvestingsfaciliteiten. Ook ondervond FC Groningen nog de negatieve gevolgen van het tekortschietende sporttechnische beleid van de voorgaande seizoenen. De herstructurering van de eerste selectie kostte in het seizoen 2023/2024 ruim 2,75 miljoen euro aan afvloeiingskosten en afwaardering van de transferwaarde van spelers.
Het negatieve bedrijfsresultaat werd gedekt door positieve transferopbrengsten door de verkoop van Radinio Balker (naar Huddersfield Town), Tomas Suslov (Hellas Verona) en Marin Sverko (Venezia FC) en de doorverkoop van de voormalige spelers Azor Matusiwa van Stade Reims naar Stade Rennes en Cyril Ngonge van Hellas Verona naar Napoli. In totaal leverde dit een transferopbrengst van 6,4 miljoen euro op. Daar staat tegenover een afschrijving en afwaardering op de transferwaarde van de selectie van in totaal 5,1 miljoen euro, waardoor een netto transferresultaat resulteerde van 1,3 miljoen euro.
Ingeteerd op reserves
Hoewel FC Groningen in financieel opzicht de klappen van de degradatie naar behoren heeft weten op te vangen, is de club wel behoorlijk ingeteerd op haar reserves.
FC Groningen zal het komende seizoen vanwege de promotie naar de Eredivisie weer gaan werken met een begroting met een netto omzet van 23 miljoen euro en een kleiner negatief bedrijfsresultaat van 2 miljoen euro (versus 5,3 miljoen negatief in seizoen 2023/2024). Naar alle waarschijnlijkheid zal dit negatieve bedrijfsresultaat voor een (groot) deel worden gedekt met positieve transferresultaten.
Daarmee ligt het financiële risicoprofiel binnen de begroting weer op het niveau van vóór de degradatie, hetgeen voor de beleidsbepalers van de club een acceptabel vertrekpunt is. Uitdaging is om binnen deze kaders in het seizoen 2024/2025 vroegtijdig sportieve handhaving in de Eredivisie te realiseren om vanuit daaruit weer te gaan groeien naar een stabiele subtopper op het hoogste voetbalniveau van Nederland.
Lees hier het volledige financieel jaarverslag seizoen 2023/2024.
Bekijk de animatie ter verduidelijk van de jaarcijfers over het seizoen 2023/2024.