FC Groningen pakt dik verdiend punt tegen Feyenoord

Groningen - Feyenoord

De volgende test voor FC Groningen wachtte op de zaterdagavond als Feyenoord naar de Euroborg kwam. Tegen AZ was trainer Dick Lukkien benieuwd hoe zijn ploeg tegen een topclub ervoor stond en daar behaalde men een punt. Nu komt dus weer een topclub naar het uitverkochte Euroborg. Het werd een waar spektakelstuk waarin FC Groningen niets onder deed voor Feyenoord.

In de warm-up moest Tika de Jonge afhaken en mocht nieuwkomer Stije Resink onverwachts in de basis starten. Daar werd FC Groningen niet minder van want de debutant maakte een prima indruk. Feyenoord had iets meer balbezit in de eerste helft maar toch golfde het spel heen en weer. Feyenoord werd eigenlijk alleen maar dreigend met afstandschoten die door Etienne Vaessen eenvoudig gepakt konden worden. De beste kans was misschien wel voor FC Groningen als Romano Postema de bal krijgt van Leandro Bacuna en de bal op de borst aanneemt en daardoor kon Timon Wellenreuther ingrijpen, misschien had de spits de bal beter direct op goal kunnen koppen. Toch komen de gasten uit Rotterdam op voorsprong maar heeft daar wel de hulp van FC Groningen voor nodig want na een scherp aangesneden hoekschop is het Thom van Bergen die de bal verlengt en die valt bij de tweede paal binnen, 0-1.Etienne Vaessen behoedde zijn ploeg in de slotfase van een grotere achterstand na een goede redding op een schot van Bart Nieuwkoop waardoor de FC met een kleine achterstand de rust in ging. Euroborg was volledig uitverkocht met 22.525 supporters inclusief een vol uitvak met 1.100 Feyenoorders.

De bezoekers noteerden de eerste kans van de tweede helft na ruim een minuut spelen. Vaessen moest zich strekken op een krul van Igor Paixao. Een vrije trap van Johan Hove was tien minuten in de tweede helft een prooi voor keeper Timon Wellenreuther. Na een uur was Vaessen wederom de winnaar in een duel met Igor Paixao toen de Feyenoord-aanvaller één op één kwam met de FC-doelman.

Van Bergen kreeg na 65 minuten spelen de grootste kans tot dan toe voor de FC. De spits werd weggestoken voor Luciano Valente en nam de bal prachtig mee. Wellenreuther kwam zijn doel uit en verkleinde deze dusdanig dat Van Bergen de bal niet langs de keeper kreeg. Het gaf Euroborg de energie om nogmaals vol achter de ploeg te staan en die energie leverde de Trots van het Noorden de volgende kans op. Marvin Peersman kopte rakelings naast.

Waar de FC de twee goede kansen op de gelijkmaker niet wist te maken, verzilverde Feyenoord de eerstvolgende mogelijkheid wel. Igor Paixao kopte na 70 mintuten spelen in de hoek en zelfs Etienne Vaessen kon niet bij deze geplaatste kopbal, 0-2.

FC Groningen ging niet bij de pakken neerzitten en kreeg de mogelijkheden op de aansluitingstreffer via onder andere een geplaatst schot van Johan Hove. Het was invaller Brynjolfur Willumsson die het in de slotfase spannend maakte. De IJslander krulde in de 81ste minuut op fraaie wijze de 1-2 binnen.

De Trots van het Noorden ging opportunistischer spelen en nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Invaller Rui Mendes zag een schot in het strafschopgebied geblokt, maar de thuisploeg werd gedragen door het publiek. Een ouderwets sfeertje waar Euroborg zo om bekend staat.

De mensen in de Euroborg werd beloond. In de tweede van in totaal vijf minuten blessuretijd was het wederom Binnie Willumsson die scoorde. De invaller kopte binnen uit een voorzet van Finn Stam, 2-2. Een explosie van vreugde, Euroborg ontplofte. Hier bleef het dan bij want na ruim 95 minuten floot een goed leidende Danny Makkelie af en pakte FC Groningen een dik verdiend punt tegen een, vooral in de tweede helft, heel irritant spelend Feyenoord.

FC Groningen: Etienne Vaessen, Leandro Bacuna, Thijmen Blokzijl, Marvin Peersman, Finn Stam, Jorg Schreuders (Noam Emeran), Stije Resink (Joey Pelupessy), Johan Hove, Luciano Valente (Rui Mendes), Thom van Bergen (Brynjólfur Willumsson), Romano Postema (Thijs Oosting)

Feyenoord: Timon Wellenreuther, Jorfdan Lotomba, Thomas Beelen (Gernot Trauner), Dávid Hancko, Gijs Smal, Gjivai Zechiël (Julián Caranza), Quinten Timber, Bart Nieuwkoop (Ibrahim Osman), Chris-Kévin Nadje (Antoni Milambo), Igor Paixão, Santiago Gimenéz (Ayase Ueda)

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Gele kaart(en) FC Groningen: Thom van Bergen, Stije Resink, Leandro Bacuna

Gele kaart(en) Feyenoord: Chris-Kévin Nadje, Gjivai Zechiël

Interview Dick Lukkien, Brynjólfur Willumsson, Thom van Bergen en Stije Resink van OOG TV.