FC Groningen wint in Rolde van FC Emmen

Zaterdagmiddag was sportpark De Boerbos in Rolde weer het decor voor de traditionele oefenwedstrijd tussen FC Emmen en FC Groningen. Onder zeer tropische temperaturen werd de wedstrijd afgewerkt en dat ook nog in twee keer een uur met na iedere kwartier een drinkpauze. Volgens velen onverantwoord om zo lang te spelen met ruim 30 graden op de temperatuurmeter. Het laatste half uur hadden veel mensen net ook wel gezien en gingen velen al huiswaarts.

In het eerste kwartier had FC Groningen niets in te brengen en was FC Emmen heer en meester en in de 20ste minuut kwam de ploeg verdiend op voorsprong nadat eerst Leandro Bacuna de bal na een voorzet van links op de eigen paal schoot en in de rebound schoot Jalen Hawkins raak, 0-1.

Het leek wel of FC Groningen wakker werd van die tegengoal want toen ging men ook voetballen en drukte FC Emmen terug. FC Groningen controleerde de wedstrijd en ging op zoek naar en goal. Die kwam er snel. Leandro Bacuna speelde met een lage voorzet Romano Postema vrij en de spits werd neergelegd in het strafschopgebied. Postema ging zelf achter de bal staan en schoot de penalty feilloos raak, 1-1.

De FC kon nog in het eerste half uur op voorsprong komen. Thom van Bergen stelde zich goed op als aanspeelpunt waarna de Groningers konden doorvoetballen via het middenveld. Bacuna kwam aan de rechterkant vrij, zette voor en Finn Stam krulde de bal uiteindelijk net naast het doel.

In het tweede deel van de eerste helft was FC Emmen als eerste gevaarlijk, maar stond keeper Hidde Jurjus op zijn post. Voor de FC kwam het gevaar vanaf Brynjofur Willumsson. De IJslander draaide na 48 minuten spelen weg bij zijn tegenstander en werd onderuit gehaald. Laros Duarte krulde de vrije trap langs de muur, waarna de doelman een rebound moest weggeven. Tien minuten later schoot Thijmen Blokzijl op fraaie wijze op de lat na een hoekschop voor de FC.

Toch was het wederom FC Emmen dat op voorsprong kwam. Franck Evina kopte een voorzet van Hawkins binnen, 1-2. Direct na de goal kreeg FC Groningen wederom de kans om snel de gelijkmaker te maken. Willumsson ontving en steekbal van Stam, omspeelde de keeper, maar de hoek bleek uiteindelijk te lastig.

De ongeveer 3.000 supporters van beide ploegen op het sportpark Boerbos liepen in de rust af en aan om voldoende water in te slaan op deze bloedhete zaterdag. Na de ‘lange’ pauze kwam er een voor een groot deel veranderd elftal binnen de lijnen bij de FC. Thijs Oosting kreeg de eerste kans na rust en kopte uit een hoekschop op de lat. Diezelfde Oosting zette in minuut 85 uitstekend druk op de keeper waardoor de Trots van het Noorden hoog op het veld in balbezit kwam. Jorg Schreuders schoot uiteindelijk in het zijnet. Ook Fofin Turay was dichtbij een treffer na een aanval over veel schijven, maar krulde de bal ruim naast de paal.

In het laatste deel van de wedstrijd werden er wederom wissels doorgevoerd en ging de FC nog nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Maxim Mariani was na 101 minuten spelen heel dichtbij, maar zijn kopbal van binnen het vijfmetergebied werd knap door de Emmen-keeper voor de doellijn gehouden. Een minuut later was het wel raak voor spits Nils Eggens. De jonge aanvaller schoot eerst twee keer op de keeper, maar werkte de bal uiteindelijk in de derde poging over de lijn, 2-2.

Nils Eggens maakte vijf minuten na zijn eerste goal ook zijn tweede doelpunt van de middag. De aanval begon met een combinatie tussen Kristian Lien en Jorg Schreuders. De laatst genoemde gaf de bal mee aan Eggens die met een droge knal de keeper verschalkte, 3-2. De overwinning kwam in de rest van de wedstrijd niet meer in gevaar. Sterker nog Noam Emeran had met een spectaculaire poging een treffer op de schoen, maar de bal vloog net naast het doel.

Opstelling eerste 60 minuten: Jurjus, Bacuna, Pelupessy, Blokzijl, Stam; De Jonge, Duarte (45’ Hove), Mendes, Willumsson; Postema, Van Bergen.

Opstelling 60-90 minuten: Vaessen, Bacuna, Blokzijl, Bouland, Prins, Pelupessy, Hove, Schreuders, Turay (88’ Lien); Oosting, Emeran.

Opstelling tweede 90-120 minuten: Vaessen, Leicester, Mariani, Bouland, Prins; Schreuders, Hove, Oosting, Emeran, Eggens, Lien.