Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Het laatste interview met Dick Lukkien van het seizoen 2023/2024

Wij spraken voor de laatste keer dit seizoen met trainer Dick Lukkien en wij hebben het uitgetypt voor u zodat u het lekker relaxt kunt lezen.
 

Dick Lukkien

* Hoe is het met Dick Lukkien, een beetje bijgekomen van de festiviteiten?
Dick: Ik ben bijgekomen ja maar het was wel een heftig weekend hoor en we zijn veel in de stad geweest met etentjes en “verplichtingen’ en dat was heel erg gezellig en zeker de vrijdagavond dat was een enorm feest en het was prachtig om zoveel mensen zo blij te zien en er zijn wel wat sapjes in gegaan en dat was ook wel verdiend vond ik.

* Wat een schitterende ontlading na de wedstrijd vrijdagavond, had je dat zo verwacht?
Dick: Het is altijd heel lastig om daar een voorstelling van te maken want dan heb ik vaak het gevoel dat je dingen op jezelf afroept. Je maakt je natuurlijk wel een voorstelling van hoe een wedstrijd kan gaan lopen en wat kan er gebeuren als, maar je houd altijd een slag om de arm van want stel je voor dat het niet lukt maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik eigenlijk de hele dag het gevoel van “dit kon niet mis gaan”.  Ik werd s’morgens wakker en had al goede kriebels in de buik en dan zie je filmpje’s van supporters op social media rond gaan en dat gaf al koude rillingen. De bespreking was top en daar voelde ik al de goede vibe bij de jongens en dan komen we bij het stadion aan waar het een gekkenboel is, dit was een wedstrijd waar het eigenlijk niet kapot kon.

* Voor sommige mensen was het een beetje te gek buiten het stadion.
Dick: Ik begrijp dat je dat zegt nadat wat jullie hebben meegemaakt maar vanuit ons perspectief daar spat de emotie en betrokkenheid vanaf. Bij jou en Yannick kwam de veiligheid wat in het gedrang en dat was heel vervelend maar wij hebben het wel als een enorme opsteker ervaren en dat gaf de ploeg een enorme boost om nog meer te geven dan dat ze altijd al doen.
 
* Inmiddels heb jij als trainer 2x promotie behaald met Emmen en een keer kampioen met Emmen en nu promotie met Groningen, wat was de mooiste?
Dick: Ze waren alle drie mooi maar deze geeft mij wel de meeste voldoening omdat wij van zo ver moesten komen. Er was veel negativiteit rond de club en er was weinig verbondenheid in de club. Soms begin je op nul maar ik vond dat wij onder het nulpunt begonnen, wat logisch is na het jaar wat Groningen heeft gehad, dus dit moest van heel ver komen en als alles dan op die laatste speeldag aankomt en dat alles dan goed valt dan geeft mij dat een enorm trots en voldaan gevoel. 

* Welke was de moeilijkste?
Dick: Dat was deze, alhoewel het kampioenschap met Emmen dat was na een degradatiejaar want daar moet je ook mensen oprapen en zorgen dat er weer spirit inkomt en dat er positief wordt gedacht en dat mensen weer gaan lachen dus dat kun je misschien wel vergelijken maar de uitdaging hier was echt heel groot dus ik ben blij dat we het met ons allen voor elkaar hebben gekregen.

* Opvallend vind ik ook dat toen jij bij Emmen begon zat er niet veel publiek en toen je weg ging zat het altijd vol. Nu bij Groningen hoe verder het seizoen vorderde zaten er steeds meer mensen en nu is er weer een run op seizoenskaarten, dat heb je toch ook weer teweeg gebracht. Besef jij je dat wel?
Dick: Wie ben ik om mijzelf op de borst te kloppen en wij hebben dit samen gedaan en wat ik denk wat er is ontstaan dat supporters zich herkennen in de spelers en in de speelstijl, jij weet dat misschien wel beter dan ik, waardoor het weer leuk is om in het stadion te zijn. Ze zien op het veld jongens die gaan voor deze club en die keihard werken voor deze club maar ook direct spelen en snel naar voren willen en dat is denk ik heel leuk om naar te kijken.

* Als trainer maak je ook stappen neem ik aan en ik kan zeggen dat jij dat ook gedaan hebt want ik heb je toen in Emmen horen zingen en nu afgelopen zondag tijdens de huldiging weer en je hebt stappen gemaakt, het klinkt beter.
Dick: Hahaha ja dat vond ik zelf ook en we moesten eergisteren een borreltje doen met de vrijwilligers en daar moest ik ook zingen en ik vind het zelf ook beter klinken. Ervaring maakte je beter zeggen ze en ik heb niet stiekem zangles gehad. Zo’n feestje is prachtig om mee te maken.

* Toen jij het seizoen begon wat voor idee had jij over hoe je wilde gaan spelen met FC Groningen?
Dick: Je probeert eerst inzichtelijk te krijgen van wat er kan met de spelers die er zijn en de spelers te leren kennen. Natuurlijk hebben wij als trainersstaf een visie en dat probeer je aan te laten sluiten bij wat de supporters en de streek willen. Dat is dus direct spel en snel naar voren maar wel vanuit een voetballende idee want ik houd niet zo van kick and rush. Het is gewoon beter dat je als aanvaller de bal krijgt van een middenvelder in plaats van van een verdediger want daar kun je gewoon meer mee. Ik hou er ook van dat je tegenstanders voor keuzes zet en dat je flexibel bent in wat je doet maar dat moet wel passen bij de groep die je hebt en dat heeft wel een aantal maanden geduurd om dat goed uit te vogelen en ik denk dat wij daarin vanaf november goede keuzes in hebben gemaakt.

* Je zei dat je harde en risicovolle keuzes hebt gemaakt rond oktober/november, hoe moeilijk was dat?
Dick: Zeker risicovol omdat wij beseften dat het voorin van de jonge jongens moest komen en dan weet je ook dat het ook logisch zou zijn dat ze iets wegzakken in de vorm want het gaat met pieken en dalen op die leeftijd maar dat is bij deze jongens niet gebeurd. Natuurlijk hebben ze wel eens een mindere wedstrijd gespeeld maar we hebben 27 wedstrijden met de voorste vier kunnen spelen en dat vind ik een enorme kwaliteit dat ze dat fysiek op hebben kunnen brengen maar ook mentaal omdat je iedere keer maar weer moet leveren van wat je in je hebt en ook daar verdienen ze een compliment. Wel ondersteunt door een mix van ervaren jongens zoals Bacuna, Peersman, Rente en Jurjus want die hadden een grote rol in het coachen, sturen en enthousiast houden waardoor we denk ik een topseizoen hebben gehad.   

* Mag je zeggen dat FC Dordrecht thuis, de 2-2,  de ommekeer was want daarna hebben jullie alleen FC Dordrecht uit nog verloren en verder 19x winst en 6x gelijkgespeeld?
Dick: Klopt en dat hebben we wel vaker benoemd dat de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht waar ik ons veel beter vond maar de mensen moesten toen wel wennen want ja FC Dordrecht wie zijn dat eigenlijk want daar moet je dan van winnen als FC Groningen zijnde maar nu is gebleken dat FC Dordrecht best wel een aardig ploegje is. Ik vind dat wij vanaf dat moment wat jij zegt 19 keer gewonnen hebben en zes keer gelijk gespeeld dat zijn fenomenale cijfers die alles zeggen over de honger en de ambitie van onze groep. 

* Wat was voor jou de beste wedstrijd die jullie gespeeld hebben dit seizoen?
Dick: Ik denk ADO Den Haag uit en misschien wel afgelopen vrijdag thuis tegen Roda JC want als je het moet doen op het moment U dat verdient een groot compliment. Ik vond dat we tegen ADO Den Haag uit echt oppermachtig waren maar dat waren we afgelopen vrijdag ook dus ik denk dan die twee wedstrijden.

* En de slechtste wedstrijd?
Dick: Dat was ongetwijfeld FC Den Bosch thuis want daar zijn we volledig door het ijs gezakt. Dan zit je ook heel diep met z’n allen en denk je van hoe krijgen we hier in godsnaam beweging in maar dat is gelukkig goed gegaan.

* Ben je met je gedachten al bezig met het komende seizoen en dan met name hoe jij de selectie graag wil versterken?
Dick: Daar ben je altijd mee bezig en gisteren zat ik al even met de scouting en met Ard Langerer maar ik vind dat de knop ook even helemaal om moet en daarom gaan we straks met elkaar naar Ibiza maar met name de scouting is alweer ontzettend druk want we hebben ons lijstje wel klaar en nu is het zaak om die lijst kleiner te maken en om te kijken wat wij denken welke jongens we nodig hebben.

* Wij hoorden gisteren ook al de naam van Samir Memisević rond gaan.
Dick: Je hoort zoveel namen rond gaan en ik zat gisteren in een podcast en daar werd ik geconfronteerd met de naam Lucas Bernadou. Het is heel normaal dat mensen namen gaan noemen en het is niet handig om op namen in te gaan en wij zijn druk aan de slag en de mensen mogen aannemen dat wij onze stinkende best doen en dat we proberen om goede spelers binnen te halen.  

* Hoe zien je dagen er nu uit, ben je nog vaak op de club?
Dick; Ik ben de afgelopen twee dagen wel op de club geweest en de jongens zijn vrij en morgen ben ik ook weer op de club en dat gaat steeds een beetje door. Het voelt ook niet echt als werk voor mij want je bent bezig om dingen af te sluiten en de voorbereiding aan het opstarten en dat zal ook wel zo doorgaan en ik ben blij dat het in redelijke ontspanning kan want het vorig jaar heb ik maar 12 dagen vakantie gehad en dat is te kort heb ik gemerkt. Wij gaan straks vier dagen naar Ibiza met de spelersgroep en staf om het seizoen af te sluiten en daarna ga ik 2,5 week met de familie op vakantie en tussendoor gaat het werk gewoon door maar dat is eigenlijk geen werk maar voorbereiding.

* Daar heb je vast wel zin in om lekker met je gezinnetje op vakantie te gaan? Waar gaat de reis heen?
Dick: Wij gaan naar Spanje, daar hebben we een huisje gehuurd en hopelijk gaat dat mooi zijn.

* Dan op 29 juni weer de eerste training voor het nieuwe seizoen?
Dick: Dat weet jij ongetwijfeld beter dan ik maar spin me er niet op vast maar dat zou best kunnen ja. Zaterdag 29 juni klopt volgens mij.

* Dan willen wij jou ontzettend bedanken voor de medewerking dit seizoen en natuurlijk ook voor het geweldige seizoen wat we hebben gehad.
Dick: Graag gedaan en jij bedankt voor je interesse in ons en het opschrijven en laten horen aan de supporters want dat vinden wij ook belangrijk zodat ze op de hoogte zijn van hoe wij denken en wat wij doen dus jij daarvoor bedankt.


Van onze kant ook graag gedaan en tot het volgende seizoen in de eredivisie.