Voetbalstadion Euroborg is onderworpen aan extra inspecties nadat een tribune van voetbalstadion De Goffert in Nijmegen is ingestort. Dat laat de gemeente weten nadat er vragen zijn gesteld over de veiligheid van de 'groene kathedraal'.
Halverwege oktober stortte na afloop van de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse het uitvak van stadion De Goffert in. Dit gebeurde terwijl supporters stonden te hossen op de tribune. Die tribune werd gebruikt als statribune, maar is van origine een zittribune. Bij coalitiepartij PvdA ontstonden er vragen over de veiligheid van het voetbalstadion waarin de FC speelt.
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) wist de partij gerust te stellen. De gemeente is via een speciale naamloze vennootschap (NV) eigenaar van het stadion, de gemeente is de enige aandeelhouder van de NV. Na het voorval in Nijmegen is er een extra inspectie uitgevoerd op de plekken waar staplekken zijn.
Overigens heeft het stadion formeel geen statribune, net zoals in Nijmegen het geval is. Toch is er onderzoek uitgevoerd om te kijken of er mankementen naar voren kwamen. Volgens de wethouder zijn er geen bijzonderheden geconstateerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft na het voorval bij NEC ook besloten dat elk stadion extra geïnspecteerd moest worden.
Verder heeft de gemeente samen met de Vereniging van Eigenaren, het stadion wordt door meerdere bedrijven gebruikt, eveneens een speciale inspectie uitgevoerd. 'Er is gekeken naar de betonconstructie', zegt van er Schaaf. 'We hebben een nulmeting laten uitvoeren. Op die manier kunnen we eventuele scheurvorming of andere verslechteringen volgen.' Deze extra controle is op eigen initiatief gedaan.
Voetbalbond KNVB heeft laten weten dat ze graag zien dat de stadions door één en dezelfde partij worden gecontroleerd. Op dit moment is dat niet het geval. Als het aan de gemeente Groningen ligt wordt die suggestie van de KNVB overgenomen. 'Op die manier gebeurt het ook in Engeland. Wij zijn echter afhankelijk van het kabinet, dus we wachten af hoe er wordt gereageerd in Den Haag. Er zijn op dit moment verschillende inspecties uitgevoerd, dat gebeurt sowieso, maar naar ons idee zijn er nu voldoende maatregelen getroffen om risico's uit te sluiten, dan wel te minimaliseren.'
De KNVB doet zelf geen bouwkundige controles bij voetbalstadions. Het is aan de stadioneigenaar om te garanderen dat de constructie van een stadion veilig is. Als die veiligheid niet wordt aangetoond, dan krijgt een club ook geen licentie om betaald voetbal te spelen. De bond speelt verder geen rol in die controles.