FC Groningen vijftig jaar volksclub
Het is de club van Stad en Ommeland. FC Groningen. Opgericht in 1971 als opvolger van het roemruchte GVAV-Rapiditas. Speelden in het historische Stadion Oosterpark en was een club van het volk in de Oosterparkwijk. In de jaren ’60 werd GVAV groot met clubiconen als Tonny van Leeuwen, Martin Koeman en Piet Fransen een club om rekening mee te houden in de Eredivisie. In de jaren ’70 daalde de belangstelling voor de club. Er werden thuiswedstrijden gespeeld voor slechts 1.500 toeschouwers, maar vanuit de middenmoot van de Eerste Divisie werkte de club zich op tot een club om rekening mee te houden, zelfs in Europa. Het stadion was met 20.000 plekken nu juist te klein.
In 1983 werd voor het eerst in de historie Europees voetbal gehaald. Atlético Madrid werd verslagen en Inter Milaan was in Bari vervolgens te sterk. Maar FC Groningen had zichzelf op de internationale kaart gezet. Met eigen jongens als Erwin en Ronald Koeman, maar ook een internationale ster als Fandi Ahmad. De drang naar meer Europese avonturen was groot. FC Groningen bereikte vaker Europees voetbal en mocht zich in de jaren ’80 van de vorige eeuw met recht een subtopper in Nederland noemen. Spelers als Peter Houtman, Jan van Dijk, Jos Roossien en trainer Hans Westerhof zijn onlosmakelijk met de Trots van het Noorden verbonden.
In 1989 betekende de beruchte FIOD-affaire een flinke deuk in het imago van FC Groningen. De club raakte financieel en sportief in verval en verdween tussen 1992 en 2006 van het Europese podium. Na de degradatie van 1998 wist FC Groningen zich opnieuw op te richten en binnen twee seizoenen was de groen-witte club terug op het hoogste niveau, de Eredivisie. Daar moest het sinds de eeuwwisseling strijden voor handhaving. Maar de verhuizing van het Oosterpark naar Euroborg betekende een nieuwe fase in de historie van de club.
Sinds 2006 is FC Groningen de club waar het qua omvang van het achterland en grootte van de achterban thuis hoort: in het linkerrijtje van de Eredivisie. Bijna zonder uitzondering strijd de ploeg mee om de play-offs en gemiddeld zo’n één keer in de vijf jaar bereikt de ploeg Europees voetbal. Recentelijk nog in 2006, 2007, 2014 en 2015. De laatste keer had FC Groningen dat vooral te danken aan de uitzonderlijke bekerprestaties. In de finale op 3 mei 2015 werd PEC Zwolle met 2-0 verslagen en werk Albert Rusnak door zijn twee treffers de bekerheld.
Hij mag zich scharen in een rijtje met fameuze voetballers die in het Oosterpark en Euroborg rondliepen. Van Milko Djurovski tot Erik Nevland. Van René Eijkelkamp tot Luis Suárez. Maar door enkele namen te noemen, worden er ook zovelen tekort gedaan. Kurt Elshot, Paultje Matthijs, Martin Drent, Azing Griezer, Walter Waalderbos of Theo Keukens. Allemaal speelden ze meer dan 200 wedstrijden in het groen-wit. Eddy Bakker, Henny Meijer, Mariano Bombarda, Michael de Leeuw, Rob McDonald; zij maakten allemaal meer dan vijftig doelpunten voor ‘de FC’.
En dan zijn Arjen Robben en Virgil van Dijk nog niet eens genoemd. Historie ligt er aan de Zaagmuldersweg in de Oosterparkwijk. Sinds 2006 wordt de geschiedenis geschreven aan de Boumaboulevard op het Europapark. FC Groningen is anno 2021 nog maar vijftig jaar oud en hard op weg om de volgende vijftig jaar aan herinneringen toe te voegen. Wie weet gaan de fans binnenkort weer een ‘Samen naar de Grote Markt’.